Hyvää viittomakielen päivää!

6.1 6.2 6.3 6.4

Tänään vietetään suomalaisen viittomakielen päivää! Sitä juhlitaan kuurojenopetuksen isän Carl Oscar Malmin (1826-1863) syntymäpäivänä, eli tänään 12.helmikuuta. Mun mielestä viittomakieli on siisti kieli ja on ihanaa, että silläkin on oma juhlapäivä, eli mullakin on yks syy lisää hymyillä tänään!

Mä muistan miten superinnoissani olin mun pääsykokeiden jälkeen alkukesästä vuonna 2015. Olin hakenut viittomakielen tulkiksi vähän kokeilufiiliksellä, se oli vaan yks vaihtoehto muiden joukossa. Pääsykokeiden jälkeen olin kuitenkin ihan varma siitä, että mun on pakko päästä opiskelemaan just tätä alaa. Ja mä pääsin.

6.5 6.6 6.8
neule - Primark / pipo - BikBok / farkut - GinaTricot / kengät - Skopunkten

6.7

Tällä hetkellä, kun mulla on enää 1,5 vuotta opintoja jäljellä, mun tulevaisuuden suunnitelmiin ei kuulu viittomakielen tulkkina työskentely. Siihen vaikuttavat monet asiat, sellaiset jotka eivät riipu musta millään tavalla ja sellaiset joihin voisin vaikuttaa just niin paljon kuin haluaisin. Mutta silti, vaikka mä en koskaan toimisi tulkkina kentällä, en mä halua koskaan menettää viittomakielen taitoa. Se on rikkaus, jota aion ylläpitää myös valmistumisen jälkeen. Eikä sitä tiedä, vaikka yhtäkkiä huomaisinkin työskenteleväni juurikin näissä hommissa. Sehän olis vaan siistiä.

Mä melkein lopetin koulun kesken viime syksynä. Oikeesti harkitsin sitä ja olin ihan valmis siihen. Muutama juttu kuitenkin muutti mun mielen ja päätin käydä koulun loppuun. Mä rakastan tätä, rakastan viittomista, siinä ei voi koskaan olla tarpeeksi hyvä. Aina löytää uusia kehittämiskohteita ja töitä oman ittensä eteen voi tehdä loputtomasti, se on mahtavaa. 

Mä mielelläni opetan perusviittomia niille, jotka on mun alasta kiinnostuneita. Musta olis tosi hienoa, jos joku jolle oon opettanut vaikka viittomaan oman nimensä, joskus uskaltautuisi viittomaan sen jollekin viittomakieliselle. Niin sekin kieli leviäisi yhä enemmän. 

6 kommenttia

 1. Pakko kysyä, että mitä sitten teet tällä tutkinnolla, jos et tulkin töitä? Haluatko opettaa viittomakieltä tai käyttää sitä hyödyksi jossain muussa työssä? Tai ootko miettinyt jotain ihan toista alaa, mitä lähteä opiskelemaan valmistumisen jälkeen? :) ihan mielenkiinnosta vain kyselen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yks suuri syy siihen miksen tällä hetkellä usko tekeväni tulkin töitä on se, etten usko työllistyväni. Tällä hetkellä alalla on hieman vaikeaa, mutta voi toki olla että asiat tulevat muuttumaan paljonkin 1,5 vuodessa. Kuitenkin oon jo pitkään haaveillut personal trainerin koulutuksesta ja se on yksi minkä voisin toteuttaa valmistumisen jälkeen, mutta mulla on myös monia muita backup planejä. Oon tällä hetkellä aika semmosessa en halua stressata tulevaisuudesta -tilassa ja avoin kaikille uusille mahdollisuuksille mitkä sattuu tulemaan mieleen :) Olisi tietty kiva jos pystyisin hyödyntämään esimerkiksi mun viittomakielen osaamista jossain muussa duunissa.

   Poista
 2. Hei, täällä yksi vanha lukija joka on yhtäkkiä palannut lueskelemaan blogeja tauon jälkeen :D opiskelet siis ilmeisesti viittomakieltä/viittomakielentulkiksi? Haluaisitko kirjoittaa sun opinnoista enemmän (ja ootkohan jo kirjoittanut, ei sattunut silmään)?
  Valmistun itse parin viikon päästä ja viittomakieli on kiehtonut kyllä itseäni ja tulevan ammatin puolesta myös sen osaaminen (ja ehkäpä opiskelu) olisi tärkeää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa että oot päässyt takas blogien pariin! Ja kiva kuulla, että sua kiinnostaa viittomakieli. Opiskelen tosiaan kolmatta vuotta viittomakielen tulkiksi ja teen mielelläni postausta mun opintoihin liittyen :) Miksi sä valmistut? Olisko sulla jotain tiettyä mistä haluaisit erityisesti tietää?

   Poista
  2. Valmistun toimintaterapeutiksi :) kiinnostaa vähän kaikki, mutta esimerkiksi se, mistä opinnot koostuu, millä tavalla viittomia opetellaan, onko harjoittelujaksoja? Onko teillä jotain kursseja tukiviittomien käyttämisestä, erityisryhmistä (esim lapsista joilla on kielellisiä erityisvaikeuksia?
   Kaikki kiinnostaa! :D

   Poista
  3. Okei! Katson mitä saan aikaiseksi :) Mut voin heti tähän jo sanoa, että tukiviittomat ja niiden käyttäjinä juuri esim lapset, joilla on kielellisiä erityisvaikeuksia ei varsinaisesti kuulu mun koulutukseen. Nimittäin kahden vuoden opiskelun jälkeen me saatiin valita puolet, joko viittomakielen tulkkaukseen tai puhevammaisten tulkkaukseen ja tukiviittomat, kuten muutkin puhetta tukevat tai korvaavat menetelmät kuuluvat puhevamma-puolelle :) Mekin kyllä käytiin niitä pintaraapaisuna läpi ekoina vuosina.

   Poista