Laskiaispullia

1 2 3

Googletin laskiaisen, koska mulla ei ollut mitään käsitystä sen alkuperästä tai ylipäätään siitä, miksi laskiaista vietetään. Sain selville kolme asiaa, jotka tulivat mulle täysinä yllätyksinä. Ensinnäkin, oon luullut Facebookissa ja muualla somessa pyörivän Pancake Dayn olevan joku samantyylinen juttu kuin National Pizza Day ja vastaavat, mutta täällä kerrotaan sen olevan toinen nimitys laskiaiselle.

Toiseksi löysin täältä vastauksen kysymykseen miksi laskiaista vietetään, laskiainen nimittäin valmistaa ihmisiä laskiaissunnuntaita seuraavana keskiviikkona alkavaan paastoon. Se varmaan selittää kaiken pullan ahmimisen, kukapa ei haluaisi vetää mahaa täyteen herkullista laskiaispullaa jos tietää paaston alkavan seuraavana päivänä. (Okei tuolla samalla sivulla luki myös, ettei se paasto välttämättä tarkoita ruokien syömättä jättämistä.)


4 5 6

Ja kolmanneksi mulle selvisi, että nimi laskiainen ei suinkaan tule siitä, että sitä vietetään talvella, jolloin voi laskea mäkeä suksilla, laudalla, pulkalla tai ihan millä vaan, vaan siitä, että laskiaisena alettiin laskea paastopäiviä tai laskettiin paasto alkamaan. Sen tiedon löysin täältä.

Mä leivoin laskiaispullia jo sunnuntaina, mun mummin antamalla maidottomalla ja munattomalla reseptillä, ja niistä tuli ihan superhyviä. Ja isoja. Arvioin ehkä kohoamisen vähän väärin, mutta mitä väliä, laskiaispullat saakin olla isoja! Loppuun vielä fun fact: oon ollut selvästikin superinnoissani laskiaispullista, koska aina kun yritän kirjoittaa mun kännykällä laskiainen, tai ihan mitä vaan samalla tavalla alkavaa sanaa, autocorrect heittää sanan laskiaispullia.

2 kommenttia

  1. Voisitko jakaa tuon maidottoman&munattoman pullaohjeen? :) ja millä voitelit pullat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pulliin tulee vettä, hiivaa, sokeria, suolaa, kardemummaa, maidotonta voita ja vehnökauhoja. Määrät riippuvat toki siitä kuinka ison taikinan haluaa tehdä :) Näihin laitoin 0,5l vettä ja muut sen mukaan. Voitelin pullat kyllä tällä kertaa kananmunalla, mutta yhtä hyvin voi käyttää esim kaura- tai riisijuomaa.

      Poista